Makrillen är både en populär sportfisk och matfisk. Foto: Anders Nicander

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

Publicerad

Ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige är kustfisket efter makrill. Den här säsongen börjar kalaset extra tidigt eftersom makrillen närmades sig land redan i början av maj

– Ja, den är någon vecka eller några veckor tidigare än normalt, men det brukar variera lite det där. Möjligen är det värmeböljan i april som gjorde att de kom lite tidigare i år, berättar Fiskejournalens expert Anders Nicander.

Det kanske roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga. Ett tips är att spana efter måsdyk. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan, och det bästa är att du inte behöver någon båt för att uppleva ett riktigt roligt fiske.

Anders Nicander ger råd för ett lyckat fiske efter vårmakrill:

– När makrillen kommer in mot kusten i mitten av maj så går den ofta strandnära och är då lätt att nå från land. Samma grejer som man normalt använder för kustöringen – en haspell eller spinnutrustning på 8-10 fot, och lättkastade långsmala skeddrag är perfekt, säger Anders.

En trick är att krydda tacklet med fler beten för att öka chanserna till hugg.

– En glittrig upphängarfluga är en detalj som kan mångdubbla fångsterna. Makrillen finns ofta där det är djupt intill land och strömt i vattnet, men här kan det vara bara att kolla runt lite i sportfiskeforumen och inte minst fråga i sportfiskebutiken där du bor. Där brukar man ha koll på var det fångas makrill just nu.

Om du vill behålla makrillen som mat, så gäller det att var noga med att snabbt bloda av den, annars kan den snabbt bli dålig. Vill du ändå återutsätta fisken bör den lossas från kroken utan att du tar i den. Det absolut bästa fisket efter makrill brukar vara mellan juli och september, men säsongen pågår långt in på hösten.

Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område, så chansen till roliga bifångster är goda. Här kan du läsa tipsen för att fånga näbbgädda.

Fakta: Makrill (Scomber scombrus)

En snabbsimmande tonfisksläkting som under våren kommer in till Sveriges västkust efter att ha spenderat vintern i Atlantens och Nordsjöns djupare vatten. Hit kommer den för att leka och när vattentemperaturen är omkring 14 grader läggs rommen i ytvattnet. Efter leken stannar makrillen kvar men kan följa födan ända in i Östersjön. Under hösten återvänder den ut till djupvattnen. Makrillen kan bli 20 år och nå en längd på omkring 70 centimeter. Det svenska sportfiskerekordet togs från en turbåt i Skagerak 1995. Den fisken vägde 3074 gram och lär bli ytterst svårslagen. Men visst kan makrillen bli ännu större. Den största någonsin fångades 2005 av en räktrål utanför Marstrand och vägde 3.5 kilo och var 71 centimeter lång!

Läs även om hotet mot makrillen:

Makrill får rött ljus – förlorar sin MSC-certifiering