Makrillen har ökat dramatiskt i Nordostatlanten och finns numera ända uppe i Barents hav.Fotograf: naturepl.com / Chris Gomersall / WWF

Makrillen breder ut sig längst i norr

Publicerat Senast uppdaterad

Det är sällan vi får positiva nyheter från havet, men enligt norsk forskare har makrillbeståndet i Nordostatlanten tredubblats under en tioårsperiod. Ett växande bestånd gör att makrillen breder ut sig över ett större område. Den norra utbredningsgränsen ligger numera i i Barents hav.

Nya fynd visar att det finns gott om makrill ända uppe vid Nordkap. Makrillens huvudsakliga utbredningsområde är annars från Biscaya till Nordsjön. Fynd visar också att makrillen börjat leka i Norska havet där den tidigare bara varit sommargäst.

Forskarna menar att utbredningen mot norr inte, som man lätt kan tro, hänger samman med att vi håller på att få ett varmare klimat utan det är för att det helt enkelt finns mycket mer makrill nu än tidigare och att den då sprider ut sig över ett större område.

Det finns en viss risk att en art kan påverka ekosystemet i havet när den ökar dramatisk och finns i områden där den tidigare inte funnits. Liten makrill äter framförallt djurplankton, en av de viktiga byggstenarna i ekokedjan.