Annons: Sponsrat innehåll

Panoptix Livescope är både effektivt och underhållande. Läs om experternas erfarenheter av den nya realtidsteknologin.

Livet under ytan i realtid

Publicerad Senast uppdaterad

Med Garmin Panoptix realtidsvisning av ekolodsbilden flyttades gränserna för sportfisket ett steg in i framtiden. Nu har tekniken förfinats ytterligare med fotolika ekolodsbilder där du som fiskare, i direktsändning kan se vad som sker framför och under båten. Team Garmins skickliga sportfiskeambassadörer har använt tekniken ett tag och bland annat upptäckt helt nya strategier för att hitta fisken. Läs artikeln och titta på videoklippen – ditt nya fiskeäventyr börjar här.
År 2015 revolutionerade Garmin det moderna sportfisket genom att erbjuda realtidsvisning av ekolodsbilden. Via Panoptix teknologi kunde man i direktsändning se beten, bytesfisk och rovfisk röra sig under skrovet, vilket breddade fångstmöjligheterna. Den nya bilden av världen under ytan var lika pulshöjande som beroendeframkallande och Panoptix blev en snackis i sportfiskekretsar. Visningsläget som realtidsgivaren Panoptix ger är ganska enkelt, man skulle i folkmun kunna beskriva det som att ekona avbildas som rörliga, glödande klot med fartränder som tecknar riktning och hastighet. Nu är Panoptix Livescope här. Livescope är en vidareutveckling av Panoptixteknologin som till skillnad från tidigare modeller målar upp en näst intill fotografisk ekolodsbild. Du kan idag se ett abborrstim simma mellan grenarna runt ett nersjunket träd, hur en attackerande gädda splittrar ett betesfiskstim – ja, du kan till och med räkna fenorna på fisken under båten.

Du kan idag se ett abborrstim simma mellan grenarna runt ett nersjunket träd, hur en attackerande gädda splittrar ett betesfiskstim – ja, du kan till och med räkna fenorna på fisken under båten.

Vad har den senaste ekolodsteknologin att komma med och vilka framgångar och möjligheter ger den egentligen oss sportfiskare? De skickliga ambassadörerna i team Garmin har använt Panoptix Livescope ett tag och hittat flera intressanta användningsområden, bland annat hur man på ett effektivt sätt finner abborren och hur man fördelaktigt använder Livescope vid vertikalfisket. Här följer några exempel från verkligheten, både i text, foton och rörliga bilder där Garmins experter låtit Livescope spela huvudrollen i jakten på fisken.

Garmins ambassadör Mattias Åström med en snygg ”Livescope-abborre”.

Hitta abborren när den är i rörelse
När man söker abborren så händer det ofta att man hittar fisken med hjälp av den sidoseende ekolodsbilden. Det luriga är dock att allt som oftast är fisken i ständig rörelse. Att hitta tillbaka till en grupp abborrar som man sett på skärmen kan vara mycket svårt, ibland näst intill omöjligt. Informationen som de traditionella ekolodsbilderna, 2D-ekolod och det sidoseende ekolodet levererar är historik. Det försvårar såklart chanserna att hitta tillbaka till fisk som rör sig genom vattenmassorna. Det är just här som Livescope visar sin styrka. Mattias Åström är en av Garmins dedikerade abborrfiskare och under ett fiskepass i höstas lyckades han med något som han aldrig tidigare gjort:

Team Garmins Mattias Åström skannade av djupbranten och fick fort syn på storabborrarna som stod 20 till 25 bort, strax över botten.

– Jag var ute och letade abborre längs en djupbrant. När jag letar fisken så brukar jag ställa in det sidoseende ekolodet så att det i runda slängar ser 15 till 20 meter ut åt varje håll. Efter en stunds sökande upptäckte jag några bättre fiskar, 15 meter ut på babord sida om båten. Jag markerade snabbt ut en waypoint på plottern för att sen vända om och kika närmare på de intressanta ekona. Föga förvånande så stod fisken inte kvar och jag förstår direkt att den är i rörelse. Jag skiftar snabbt över till Livescope och börjar söka. Livescope-givaren sitter monterad på ett roterbart fäste vilket gör det möjligt att snabbt söka av området runt båten, genom att för hand vrida på givaren. Efter bara några sekunder hittar jag abborrarna simmandes längs med branten, ungefär en 20 till 25 meter ifrån givaren. Jag slänger fort ut jiggen och krokar i första kastet på en fantastisk fisk på drygt 1600 gram, berättar Mattias.

Thorbjörn Buch har sin Livescope-givare på ett roterbart fäste. Nu kan han enkelt skanna över en intressant fiskeplats för att se exakt var fisken står.

Skanna av fiskeplatsen
Livescope gör det enkelt att skanna av intressanta platser som djupbranter, nersjunka träd, risvasar och andra strukturer av intresse. Båten kan ligga helt still på behörigt kastavstånd från fiskeplatsen. Med Livescopes framåtseende visningsläge kan du via elmotorn eller ett roterbart givarfäste söka av fiskeplatsen. Thorbjörn Buch, en flitig utövare av det moderna abborrfisket har koll på detaljerna:
Livescope är en högfrekvensgivare som ger detaljrika ekolodsbilder. Du kan nu med fördel stanna femton meter utanför en risvase, svepa med givaren och se om, och i sådana fall var abborren står- utanför, till höger eller till vänster. Kasten blir korrekt placerade från början och om fisken flyttar sig så ser du det i samtid på ekolodsskärmen. Fiskar du i växtlighet så är det inte särskilt svårt att urskilja fisk från vegetationen, berättar Thorbjörn. (WEBB: Fiskar man pelagisk vertikal kan du se hur fisken står om du är framför eller bakom. Dina första släpp blir perfekta.)

Den här skärminspelningen visar klart och tydligt hur fint Livescope separerar ekona. (Skärminspelning: Thorbjörn Buch).

Här simmar abborren under båten. Observera elmotorn i ytan och abborren som hugger på jiggen. (Skärminspelning: Thorbjörn Buch).

15 abborrar över kilot
Björn ”Carlo” Karlsson är en trägen abborrfiskare med många fina fiskar i loggböckerna. Han var en av de första som testade Panoptix realtidsteknik och har nu under flera år finslipat på hur man använder ekolodet i fisket. ”Carlo” utvecklar:
– Vad sker där under vattenytan egentligen? Den frågan har jag ställt mig många gånger när jag suttit med näsan tryckt mot ekolodsskärmen för att försöka tyda 2D-bilden som sakta matas fram över skärmen. Nu har Garmin gjort gissningsleken till en fängslande upplevelse i rörliga 3D-bilder istället.

Nu har Garmin gjort gissningsleken till en fängslande upplevelse i rörliga 3D-bilder istället.

Det kan nästan beskrivas som att titta rakt ner i ett akvarium, berättar Carlo.
Under den relativt begränsade tiden som Carlo hunnit bekanta sig med Livescope har han riktat fisket efter abborre, här lyder ett exempel från en tidigare fisketur:
– Mina erfarenheter av Livescope i just abborrfisket är över förväntan. Vid ett pass såg vi en grupp stora abborrar utmed ett gräsbälte. Fisken stod 25 meter från båten på bara 1,5 meters djup. På skärmen kunde man klart och tydligt se hur abborrarna festade på ett stim med mindre bytesfisk. Den dagen fick vi i runda slängar 15 abborrar över kilot. Utan Livescope i båten så hade vi aldrig kommit i kontakt med dessa fiskar, avslöjar Carlo.

Panoptix Livescope in action
Björn Tunmats och Tommy Blomander har använt Panoptix Livescope ett tag vilket ökat deras framgångar i vertikalfisket efter stor gädda och gös. Björn berättar att när man hunnit bekanta sig med tekniken lite så går det faktiskt att se skillnad på fiskarter.

Björn berättar att när man hunnit bekanta sig med tekniken lite så går det faktiskt att se skillnad på fiskarter.

Björn ”Carlo” Karlsson med en ”Livescope-fångad” storabborre.

En gädda ger exempelvis ifrån sig ett hårdare eko på själva huvudet än vad en gös gör, Björn förklarar:
– Om man använder den blå färgpaletten så lyser fiskens huvud rött vilket indikerar hårt eko, alltså gädda. Gösar och abborrar får ofta den hårdaste returen mitt på kroppen. Ett undantag gäller mycket kraftiga gäddor där hela fisken blir rödfärgad på grund av kroppsmassan. Ofta kan man bara genom att granska fiskens siluett se om det är en gös eller gädda som simmar där nere, berättar Björn.
Här nedan finner du en handfull intressanta klipp direkt från Livescope-skärmen. Under varje video hittar du en text som förklarar vad som händer.

Skärminspelningar från Björn Tunmats:

Här ser vi en gädda som trycker på botten för att sen lyfta och jaga min jigg som kommer ned. Du kan se gäddan på en bild i slutet av klippet.

Panoptix Livescope-givaren kan användas i två olika lägen. Nedåtseende och framåtseende.

Om man har Livescope-givaren på ett roterbart fäste så kan man kan skanna av området runt omkring sig. Här hittade jag en gös genom att svepa med givaren runt kajaken.

Skärminspelningar från Tommy Blomander

Den här videon visar att det ibland är enkelt att skrämma fisken. Sen när gösen försvinner och lämnar ett moln av sand runt jiggen.

En gös på 10,65 kilo tittar på betet några gånger innan den hugger. Här ser man tydligt att det just är en gös som syns på ekolodsbilden.

En gös på 9,8 kilo hugger. Observera hur man faktiskt kan se hur gösen öppnar munnen och suger in jiggen. Här ser du skillnaden mellan Panoptix (högst upp till vänster) och Panoptix Livescope (högst upp till höger).

Mer information om Panoptix Livescope finner du här!

Här ser du gösen från klippet ovan. En stabil fisk på 10,65 kilo.