Nu försöker man främja leken för laxen i Nissan. Foto: Martin Falklind

Laxyngel dör av tiaminbrist

Publicerad

I år har det visat sig att en stor del av laxhonorna i flera älvar, producerar avkomma som dör till följd av tiaminbrist. Även sjöfåglar och älgar har insjuknat på grund av tiaminbrist. Vad är det egentligen som händer?
Tiamin, eller vitamin B1, finns i både växter och djur och spelar en avgörande roll för ämnesomsättningen. B1 hjälper också nervsystemet fungera korrekt och behövs för god hjärnfunktion.
Fiskeribiolog Hans Börjesson har på uppdrag av SLU undersökt laxyngel som kläckts i sju av Sveriges älvar. Resultatet visar att 21 procent av laxkullarna drabbats av sjukdomen M74, som orsakas av tiaminbrist.

En hypotes är tiaminbrist i växtplankton, som är den främsta tiaminproducenten.

– Det är en drastisk ökning jämfört med förra året, då motsvarande siffra var tre procent, berättar Hans Börjesson för TT.
Skälet är att laxhonorna i sin tur inte har tillräckligt med tiamin att föra över till romen. Tiaminbristen har varierat genom åren och orsaken till den är ännu oklar. En hypotes är enligt Hans Börjesson tiaminbrist i växtplankton, som är den främsta tiaminproducenten. För mycket näringsämnen kan påverka Östersjöns ekologiska balans, resonerar han.

Tiamnibrist slår ut reproduktionen och beteendet hos flera olika djurarter, säger Lennart Balk.

Lennart Balk, professor i biokemi, ser också ett större samband. Dels menar han att laxen blir mottagligare för sjukdomar om de har tiaminbrist. Det skulle kunna förklara den ökade laxdöden där man finner många laxar som dött av hudåkommor. Dels är, enligt Lennart Balk, också tiaminbristen skälet till att ejdrar, alfåglar, svärtor och sjöorrar har minskat. Fåglar som äter blåmusslor, som i sin tur filtrerar växtplankton med tiaminbrist.
Dessutom har man i forskarkretsar börjat tala om tiaminbrist hos älgar. De sjuka älgarna har uppvisat liknande symptom som de sjuka sjöfåglarna. De har haft en snubblande gång, varit utmärglade och halvblinda.
– Det är den största naturkatastrofen som vi har varit i närheten av. Det slår ut reproduktionen och beteendet hos flera olika djurarter, säger Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms Universitet till TT.