Rickard med sin hittills största lax från Vätterns klippor. Den vackra fisken var 77 centimeter lång och vägde 5,2 kilo. Foto: Rickard Hermansson

Landfånga laxen!

Publicerad Senast uppdaterad

Är du sugen på att värmas upp av lite sköna rusningar i höstrusket? I Vättern kan man fiska laxen från land och huggen lämnar ingen oberörd. Rickard Hermansson har fått njuta av flera sköna fajter den senaste veckan. Här berättar han om en kul bonusfisk och ett riktigt drömhugg. Dessutom bjuder han på sina bästa tips så att också du kan lyckas!

Vattnet skummar utanför klipporna och man kan se stora laxar jaga i spiggstimmen. Hösten är här och nu är chansen stor att fånga Vätterns laxar från land. Visst kan väntan mellan huggen bli lång, men när det väl smäller på är alla bomkast som glömda.
Rickard är en av många som fått upp ögonen för detta spektakulära fiske, och ett av förra veckans pass inleddes oväntat när hans tvillingbror plötsligt signalerade hugg från klippan bredvid.
– Jag såg på hans spötopp att det var en fin fisk och började löpa mot håven. Men när fisken väl kom in blev vi överraskade. Det visade sig vara en hungrig röding som hade klippt hans skeddrag. Den var fantastiskt vacker men vi kunde se att den inte käkat på länge. Efter några snabba bilder fick den simma tillbaka ut i det iskalla vattnet, berättar Rickard.

Foto: Rickard Hermansson

Efter en timmes fiske var det dags igen. Även den här gången var det havsöringdraget Vicke som levererade, men nu var det Rickard själv som fick känna de sköna rusningarna fortplanta sig i spöt.

”Adrenalinet var på topp redan innan hugget och plötsligt tog det tvärstopp två meter från land”

– Adrenalinet var på topp redan innan hugget och plötsligt tog det tvärstopp två meter från land. Efter några tunga knyckar förstod jag att det här var en riktigt fin fisk. Flera vilda rusningar kom och jag var tvungen att sätta hård press för att få stopp på fisken. Först efter en kvart började krafterna sina och håvningen kunde göras utan större dramatik. Vilken fisk! Vi såg att den vägde omkring fem kilo, vilket bekräftades kort därefter. Längden var 77 centimeter och vågen stannade på 5,2 kilo. Det var en riktigt skön känsla att få lyfta upp den stora fisken i den iskalla vinden, berättar Rickard.
Efter några snabba bilder fick laxen simma vidare och den gav sig kvickt iväg i det skummande vattnet.

Foto: Rickard Hermansson

Även turen efter gav fin fisk för Rickard. Den här gången var laxen 66 centimeter lång och vägde 3,1 kilo.

Foto: Rickard Hermansson

Vi undrar förstås om Rickard kan bjuda på några vassa fångsttips?
– När fisket sker från den östra sidan av Vättern är västliga vindar att föredra. Då trycker vågorna in enorma mängder spigg som samlas mot klipporna. Det lockar till sig laxen som kan frossa i sig av de väldiga stimmen.

”Det kan vara rent magiskt att se hur en lax jagar i stimmen, då betesfisken ofta lämnar vattenytan när de lämnar väg för laxen. Det är då fiskaren måste ha kroken i vattnet!”

Det kan vara rent magiskt att se hur en lax jagar i stimmen, då betesfisken ofta lämnar vattenytan när de lämnar väg för laxen. Det är då fiskaren måste ha kroken i vattnet! Den vanligaste metoden är tubflugefiske med bombarda. Spiggimitationer är förstås heta och tafsen i flourcarbon ska var ungefär en spölängd lång. Om man föredrar spinnfiske är skeddrag effektivt i den starka vinden. Variera hastigheten och satsa på klassiska havsöringsdrag som Gladsax, Vicke och Viking Herring. Dessutom bör man ha med sig en stor portion tålamod. Det här fisket är otroligt spännande, men man måste vara beredd på många kast innan huggen kommer, avslutar Rickard.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan inspirera många till en tur till Vätterns klippor!

Vill du få fler tips till hur man landfiskar efter lax? Tryck i så fall här!

Fiskeregler i Vättern
Minimimåttet för lax är 60 centimeter och röding och öring är fredad fram till nyår. Inget fiskekort krävs. Läs mer här.

Hans Hällman