Lågt fisketryck ger stabila fiskbestånd

Publicerad

Provfiske med ålryssjor utanför Barsebäck visar att fiskbestånden har varit på en stabil nivå sedan 1999. Det gäller också rödlistade arter som torsk och ål. En slutsats i analysen är att fisketrycket är måttlig och att det finns goda förutsättningar för föryngring i bestånden. Detta skriver länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.
Analysen har gjorts av Sveriges lantbruksuniversitet med stöd av Länsstyrelsen Skåne och Havs- och vattenmyndigheten.
– Resultatet säger givetvis mest om situationen i södra Öresund, men gäller i viss mån även för andra delar. Att det till exempel är ganska mycket torsk i fångsterna, är något som sannolikt gäller för stora delar av Öresund, säger fiskeridirektör Johan Wagnström på Länsstyrelsen Skåne.
Ål, torsk, skrubbskädda och tånglake är de fiskarter som fångats mest. Den totala mängden fisk har ökat sedan 1999, vilket framför allt beror på ökade fångster av skrubbskädda och tånglake. Fångsterna av de rödlistade arterna torsk och ål har varit stabila under de senaste femton åren. Ålarna har dock blivit större. Strandkrabbor har tidigare dominerat i fångsterna, men har minskat under senare år.
En slutsats i analysen är att fisketrycket är måttlig och att det finns goda förutsättningar för föryngring i bestånden.
Läs SLU:s rapport om fiskebeståndet här
Morgan Fihn