Kemiska stridsmedel funna i fisk
Fisk vid vrak väst om Måseskär har upptagit kemiska stridsmedel. Det framgår efter att Havs- och Vattenmydigheten har provfiskat i området. Utredarna efterlyser en större undersökning för att bättre förstå problemets omfattning.
Måseskärsvraken i studien har en dramatisk historia. De dumpades av allierade styrkor efter andra världskrigets slut och var rustade för krig. Nu har utredare på Havs- och Vattenmyndigheten upptäckt att båtarnas förflutna kan spåras i fisk. Flera rödtungor uppvisade låga halter av det giftiga ämnet diphenylchlorarsine, som använts i två olika stridsmedel.
– De funna halterna är inte farliga, men ämnena ska inte finnas i maten och fynden stödjer rekommendationen att inte fiska i området. Det är också viktigt att fortsätta undersöka vilka ämnen som finns i fisk och skaldjur i området, säger Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket.
”De funna halterna är inte farliga, men ämnena ska inte finnas i maten och fynden stödjer rekommendationen att inte fiska i området”
Torskar runt vraken uppvisade inga spår av stridsmedel. Däremot var flera havskräftor drabbade. För att bättre förstå giftets utbredning krävs fortsatta studier.
– Vi behöver självklart gå vidare med nya undersökningar där vi tittar på fler arter, större områden och kanske även andra platser, säger Frida Åberg, utredare på enheten för havsplanering och maritima frågor på Havs- och Vattenmyndigheten.
”Vi behöver självklart gå vidare med nya undersökningar där vi tittar på fler arter, större områden och kanske även andra platser”
Västkusten är inte den enda dumpningsplatsen för uttjänta krigsfartyg. Liknande sänkningar gjordes också söder om Gotland. Huruvida fisk vid de vraken har upptagit kemiska stridsmedel är oklart.
Totalt finns det runt 17 000 vrak i svenska vatten. Av dem är 300 klassade som miljöfarliga och ett trettiotal bedöms utgöra en akut miljörisk. Ansvaret för att samordna undersökningar och sanering av dessa vrak ligger hos Havs- och Vattenmyndigheten.
Läs mer här.
Hans Hällman