Det kan bli trassel för både miljö och fisk om fiskredskap inte tas om hand. Foto: Håll Sverige Rent

”Känslosamt för fiskare att skiljas från sina nät”

Publicerad

Under ett års tid har mängder av gamla uttjänta fiskeredskap samlats in genom Fiskereturens verksamhet. Bland annat 110 ton nät, vilket inte skett utan viss vemod från ägarnas sida.

Fiskejournalen har tidigare i flera artiklar beskrivit problematiken med borttappade och kvarglömda fiskredskap, bland annat så kallade spöknät som riskerar att göra stor skada i vattenmiljöer. Organisationen Fiskereturen drar ett tungt lass i arbetet för att samla in och forsla bort fiskredskap som spelat ut sin roll. Det hela är ett initiativ från Håll Sverige Rent, Sotenäs kommun, Båtskroten och Fiskareföreningen Norden, med hjälp av finansiering från Havs- och vattenmyndigheten
– Tidigare blev mycket liggande, ofta i väntan på bättre tider, men med risk för nedskräpning, nedbrytning och mikroplaster. I och med etableringen av Fiskereturen kan nu både yrkesfiskare och fritidsfiskare höra av sig och få hjälp med borttransport och miljövänlig återvinning. Vi kan inte hjälpa alla men många, säger Josefin Arrhénborg på Fiskereturen.

VILL NÅ UT TILL FLER
De har alltså bland annat forslat bort flera hundra nät, totalt 110 ton, till Sveriges enda specialiserade marina återvinningsanläggning i Sotenäs. Hon berättar att det kan vara känslosamt för små yrkesfiskare att skiljas från sina arbetsredskap, men att vissa ändå uppskattat hjälp att ta det sista nödvändiga steget.
Just fiskeredskap kräver ett manuellt arbete för att kunna återvinna eftersom de består av många olika komponenter, bland annat stålvajer och blysänken. Nu hoppas Fiskereturen att Havs- och Vattenmyndigheten ska fortsätta att stötta arbetet, och att ännu fler ska bli medvetna om att de finns. Här hittar du deras hemsida!

– Det finns ju en färdig och fungerande organisation i hela landet och på Västkusten även med fasta insamlingsplatser, så nu måste vi nå ut till kunderna, berättar Josefin Arrhénborg.