Husbehovsfisket orsakar problem
Moälven utanför Örnsköldsvik blev riksbekant i Svt:s Uppdrag granskning. Sedan 2006 har det lagts ner uppemot 30 miljoner kronor på att återställa den naturliga miljön för lax och öring som vandrar i Moälven. Förra året vandrade endast 84 fiskar upp och nu lägger kommunpolitiker skulden på husbehovsfisket.
– Många har beskrivit våra satsningar som ett misslyckande, men det stämmer inte. Anledningen till att det vandrar så lite fisk i Moälven handlar om rovfisket längs kusten och i havet. Några få markägare med fiskerätt, så kallade husbehovsfiskare, förstör för alla andra kommuninvånare, säger Leif Lindholm (S) till Örnsköldsviks allehanda.
Det råder ingen tvekan om att Lindholm pekar ut husbehovsfisket i Örnsköldsvik som ett stort problem. Han pekar även på den ”allmänna sanningen” att polska yrkesfiskare bedriver rovfiske – och poängterar att vi i stället borde se vad som sker runt omkring oss.
– Det är ju alldeles självklart att ingen i Örnsköldsvik köper en laxfälla för tiotusentals kronor för att dra upp en lax till midsommar. De så kallade husbehovsfiskarna har i så fall en stor släkt att mätta.
Läs hela artikeln här.
Uppdrag granskning synade i november 2012 den svenska laxpolitiken, som i decennier fokuserat på att hålla liv i ett tynande yrkesfiske på bekostnad av laxbestånden i Östersjön. Eskil Erlandsson hamnade, som ansvarig minister, i skottlinjen för reportrarnas frågor. Bland annat så uttryckte han att husbehovsfiske inte utgjorde något problem.
På vår sida Engagera dig kan du läsa mer om laxpolitiken och skicka ett brev till ansvarig minister Eskil Erlandsson. Klicka här.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Morgan Fihn