”Hål i huvudet”, säger ekonom om laxpolitiken
Varje år uppskattar Internationella havsforskningsrådet i Köpenhamn, Ices, hur laxstammen mår, hur mycket som tjuvfiskas och hur mycket som tas upp av fritidsfisket. Dessa siffror ignorerar Eskil Erlandsson konsekvent.
– Fullständigt hål i huvudet, säger ekonomen Mats Jonsson om den svenska fiskepolitiken.
Internationella havsforskningsrådet (Ices) räknar årligen fram hur stort yrkesfiske laxstammen tål. Ett perfekt underlag för politikerna när de ska besluta om hur stora kvoter yrkesfiskarna ska få, kan man tycka.
Enligt Uppdrag granskning väljer dock den svenska fiskeministern Eskil Erlandsson och hans kollegor i EU:s ministerråd att konsekvent ignorera rekommenderat maxuttag. Man har i stället konsekvent tillåtit dubbelt så stora kvoter som forskarna rekommenderar. Rekordet är 121 procent över forskarnas råd, och nästa års kvot sattes i oktober i år till mer än hundra procent över rekommendationerna.
I tv-programmet förklarar Erlandsson att han ser Ices siffror som en bottenplatta. Något som får anses som anmärkningsvärt då det är vedertaget att siffrorna ska betraktas som ett tak.
Hål i huvudet
Enligt Uppdrag granskning ges yrkesfisket högre kvoter än vad forskarna menar är bilologiskt hållbart. Tillsammans med ett omfattande svart- och fritidsfiske decimeras de sista bestånden samtidigt som fiskevårdsföreningar och kommuner i älvdalarna satsar miljontals skattekronor för att återställa miljön och försöka rädda de utarmade laxstammarna.
Ekonomen Mats Jonsson som har följt frågan som expert i ett antal utredningar om fiskepolitik, nu senast för Närings och teknikutvecklingsverket, är tydlig i sin slutsats.
– Det är inte bara de senaste åren, man kan dra det längre tillbaka än så. Det är fullständigt hål i huvudet. Det är ett haveri att man hanterar en resurs på det här viset, säger Mats Jonsson, ekonom.
Läs mer här.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brev till Eskil Erlandsson. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn