Glasvaren är både specimenjägarnas och kockarnas favorit. Foto: Anders Nicander

Glasvar – vestlandsfjordarnas specimendröm och delikatess

Publicerad Senast uppdaterad

Glavaren är en i det närmaste genomskinlig plattfisk som trivs i fjordarna på det norska Vestlandet. Här är ett av få ställen där kan man ha ett framgångsrikt fiske efter denna utsökta matfisk.

Vestlandet är inte bara en av jordens vackraste platser. Vattnen här har en enorm artrikedom och tillgången på fisk är mycket god. Även om det inte finns lika stor fisk här som längst i norr så är detta den perfekta miljön för alla som älskar artfiske. Och vattnen är så skyddade att det så gott som alltid går att komma ut på fiske.

En vestlandsfavorit både på spöt och tallriken är glasvaren. Denna plattfisk har ett rejält gap vilket avslöjar att den är en aktiv jägare. Vi har fått glasvarar på knappa kilot som satt i sig hela makrillar som varit ämnade för kummel. Men klart effektivast är att fiska glasyren med en aquadynamiskt skuren strimla av sill eller makrill. På ett släptackel som fiskas strax ovanför botten blir strimlan till ett hypereffektivt agn som få salta arter kan motstå.

Strimlan är ett superbete. Foto: Anders Nicander

Det är helt avgörande att fiskstimlan skärs rätt. Betesfisken man använder ska helst vara helt färsk. Fruset agn blir lätt lite för sladdrig. Sen måste strimlan skärs ut i en lätt pilform 13-17 centimeter lång. Kroken fästs ytterst i strimlans smalaste del. Skär man fel eller om man fäster kroken fel roterar strimlan som en spinnare. Gör man rätt ”simmar” strimlan på ett sätt som blir förbluffande likt en levande fisk.

Tacklet som används för strimlan bör ha en liten havsfiskebom i vilken man fäster ett sänke lämplig vikt. Djupet och båten drifthastighet avgör. Vi har frontmonterad elmotor i båten och brukar sätta hastigheten mellan 0,5 och 1 knop. Tafsens längd kan varieras men helt klar är att en längre tafs får strimlan att röra sig finare. Vi brukar använda 1,5 meter 0,40 nylon för glasvaren.