På vissa platser i Vestlandsfjordarna kan fisket efter glasvar vara riktigt bra. Foto: Anders Nicander

Glasvar — drömfångst för salta artjägare

Publicerad Senast uppdaterad

Den vackra och i Sverige mycket ovanliga plattfisken glasvar finns in flera av fjordarna på det norska Vestlandet. Det är en på många sätt märklig fisk som är känd för att vara en stor delikatess.

Namnet glasvar blir glasklart när man ser mindre exemplar av arten. De är mycket tunna och och i det närmaste genomskinliga. Större exemplar är halvgenomskinliga och har en mycket vacker rödbrun täckning med varierande fläckar efter botten. Det kanske mest uppseendeväckande meds glasvaren är det enorma gapet. Flera gånger har vi fått glasvar på hela sill- och makrillfiléer ämnade för kummel. Bästa metoden för riktat fiske efter glasvar är annars eftersläpstackel med en rejäl sill- eller makrillstrimla. Enligt våra erfarenheter hugger glasvaren både på botten och flera meter över botten. Att tacklet ska vara i rörelse tycks vara en viktig detalj. Långsam drift på en 0.5 till 1 knop har funkat bäst för oss.

Vi har fångat glasvar både i älvmynningar och på sandbottnar men också på ren bergbotten. Enligt den mycket begränsade information vi hittat om glasvaren ska den föredra mjuk och halvhård botten. Födan består av kräftdjur, bläckfisk och små bottenlevande fiskar.

De flesta glasvarar är små, runt 25 centimeter, men på en del platser finns det bestånd av betydligt större individer.

Anders Nicander