Annons: Sponsrat innehåll

Mattias Åström med en grym abborre. Läs om hans och Thorbjörn Buchs erfarenheter kring trollingmotorn Garmin Force.

Garmin Force – en snackis bland sportfiskare

Publicerad Senast uppdaterad

Vad sägs om stabil och GPS-noggrann ankring i rent busväder och möjligheten att kunna styra din trollingmotor direkt från plottern? Sportfiskarna Mattias Åström och Thorbjörn Buch svarar på frågor om hur de upplever den nya trollingmotorn Force – och betyget är klart över förväntan.

För ungefär ett år sedan landade trollingmotorn Garmin Force på svenska marknaden, en kraftfull maskin, till tänderna utrustad med alla tänkbara tekniska innovationer. Garmins utvecklingsteam har bland annat begåvat Force med en borstlös motor, integrerad HD-givare och fullständigt trådlös kommunikation. Lägg därtill massor av teknisk kompetens och en påkostad fjärrkontroll med användarvänlig intelligens. En smart arbetshäst helt enkelt.

Motorerna har nu hunnit snurra några miljoner varv och hårdtestats av en brokig skara sportfiskare…

Motorerna har nu hunnit snurra några miljoner varv och hårdtestats av en brokig skara sportfiskare med skilda intressen. Allt från vertikal- och trollingfiskare till duktiga spinnfiskare.

Två hängiva sportfiskare som var snabba att sätta tänderna i den nya trollingmotorn är Mattias Åström och Thorbjörn Buch. De har nu hunnit använda motorn under många timmar och skaffat sig en gedigen uppfattning av hur motorn presterar. Nedan följer fem snabba frågor om vad de tycker om Garmins nya trollingmotor Force.

Garmin Force kommunicerar trådlöst med allt från skärmar till handkontroll och fotpedal.

Under vilka fiskesituationer presterar Garmin Force som allra bäst?
– Jag skulle nog säga att det är under situationer där ankringen sker under riktigt busväder. Tack vare det otroligt exakta GPS-systemet så blir drifter och ankring en fröjd, även under riktigt bistra förhållanden. Inga hastiga sidoförflyttningar och båten står där den står, mjukt och fint, säger Mattias.

– Ankringen är såklart helt grym, inget snack om det. Annars tycker jag att Force drar lite ström vilket alltid är bra. Heading-funktionen levererar bra under trolling. Handhavandet är en dröm, det är enkelt att styra och kontrollera fart och kurs. Jag kan dessutom enkelt kontrollera motorn via plottern, det är bara att pilla dit en waypoint så ankrar motorn snyggt över den, berättar Thorbjörn.

Mattias åskådliggör även att propellern har ett bra grepp i vattnet, framför allt under tuffare förhållanden då han även tycker att motorn arbetar smartare och på lägre växlar för att bibehålla ankringspositionen, vilket gör driftfisket till en enkel match. Mattias förklarar att det bara är att ställa in önskad hastighet och kurs sen håller har du en perfekt drift att fiska efter.

– Fiskar man på grynnor och grund så vill man absolut inte att motorn tappar positionen och börjar röra på sig då man riskerar att skada både sig själv och båten, säger Mattias.

Enkla detaljer som att visa batteritid och enkel upptagning genom dubbla gasfjädrar är en självklarhet.

Vilka funktioner tycker du bäst om hos Garmin Force?
Både Mattias och Thorbjörn pratar varmt om Force unika geststyrning och hur smidigt den fungerar i olika situationer.

– Geststyrningen är riktigt häftig. Du trycker bara på en knapp på kontrollen, sen riktar du kontrollen åt det hållet som den ska styra så åker båten dit. Supersmidigt. Kanon när man är flera personer i båten och då det alltid är någon som har en tendens att stå i vägen för motorn, skrattar Mattias.

– Att både handkontroll och fotpedal följer med motorn är kanon, det finns med andra ord alltid valmöjligheter hur man vill styra båten, säger Thorbjörn.

Att all kommunikation är trådlös verkar både Mattias och Thorbjörn gilla. Motorn får beröm för hur enkelt allt är att installera och att den enda kabeln som ska pluggas in är strömkabeln, Thorbjörn tillägger:

– Installationen är busenkel. Till och med min otekniske fiskepolare fixade att kalibrera motor, fotkontroll och handkontroll i ett nafs. Parkopplingen är supersmidig och följer man bara instruktionerna så går allt hur fort som helst. Sen att motorn går så tyst som den gör är en fröjd för oss som gillar att vara på sjön.

Håll in knappen och rikta fjärrkontrollen åt det håll du vill åka. Enkelt va?

Vad är skillnaden mot Garmin Force och andra motorer du använt, några solklara fördelar?
– Kraften och att motorn är borstlös är en enorm fördel. Vid ett abborrfiske i våras kunde jag och mina kamrater näst intill parkera bredvid fisken utan att de skyggade, så tyst är motorn under vattnet. Vi såg allt via LiveScope. Otroligt häftigt och fisket resulterade att vi tillsammans drog hela tre abborrar över tvåkilosgränsen och en hel hög över 1,5 kilo, berättar Mattias

Vid ett abborrfiske i våras kunde jag och mina kamrater näst intill parkera bredvid fisken utan att de skyggade, så tyst är motorn under vattnet.

Thorbjörn berättar kortfattat att det finns tre stora fördelar med Force jämfört med de elmotorer han haft tidigare och det är att Garmin Force är tystare, starkare och batterisnålare.

Garmin Force är nästan helt ljudlös vilket gör att fisken inte skyggar för motorn. Det är bra vid spinnfiske efter gös då det blir enklare att placera betet närmare fisken, säger Thorbjörn Buch.

Hur upplever du Garmin Force när det kommer till själva handhavandet?
Att Garmin Force är en avancerad men användarvänlig motor är grabbarna otvivelaktigt överens om och att den exakta ankringen och geststyrningen är två oslagbara fördelar råder det heller inget tvivel om.

– Jag skulle även vilja slå ett slag för handkontrollen. Den har en tydlig display som ger dig all information du behöver och tillsammans med din telefon uppdaterar de enkelt mjukvaran till motorn. Man kopplar helt enkelt upp telefonen mot elmotorns egna wifi och loggar in i ActiveCaptain-appen, enklare kan det inte bli, förklarar Mattias

Tappar du fjärrkontrollen i vattnet så är det ingen fara då den flyter och upp- och nedtagning av motorn sker utan större kraftansträngning med assisterande gasfjädrar.

Kan du nämna några fiskesituationer från verkligheten där Garmin Force varit till stor hjälp?

Mattias pratar vidare om situationen med de stora obekymrade abborrarna och hur tydligt det var att fisken inte distraherades av motorn. Thorbjörn flikar in med en liknande upplevelse:

– Ja eftersom motorn är så tyst så har jag vid pelagiskt spinnfiske efter gös kommit mycket nära utan att störa fisken vilket är grymt bra då det är lättare att pricka rätt med ett kortare kast.

– Jag fiskar en hel del gädda, oftast ute bland grynnor och grund. Befinner man sig då på helt nya vatten ock ska tråckla sig in på lite riskabla områden så är först och främst LiveScope ett grymt verktyg för att leta sig in säkert med båten. När man väl ska ta sig ut igen så behöver man inte oroa sig. Eftersom motorn är sammankopplad med ekolodet markerar man helt enkelt rutten så följer elmotorn den slaviskt, avslutar Mattias.

Läs mer om Garmin Force här!