Går Dagens industri Vattenfalls ärenden?
I Dagens industri förra veckan fick Vattenfall oemotsagt hota med höjt elpris om bolaget tvingas bygga fiskvandringsvägar förbi sina kraftverk. ”Skrämselpropaganda” menar Älvräddarnas ordförande.
”Laxen hotar höja ditt elpris” var den braskande rubriken på DI.se för en vecka sedan. Vattenfalls vd Øystein Løseth ondgjorde sig över att EU:s direktiv om biologisk mångfald kan tvinga dem att släppa vatten vid sidan av deras kraftverk.
– Att ett statligt bolag inte vill miljöanpassa sig och dessutom klagar över ett EU-direktiv som syftar till hållbarhet är minst sagt oroväckande. Det är också förvånande att Dagens Industri så okritiskt ägnar sig åt att sprida Vattenfalls skrämselpropaganda, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
Enligt både myndigheter och energiexperter så pekar prognoserna på att elproduktionen i Sverige ökar och att vi även framöver kommer producera mer el än vad vi förbrukar. Alla är också samstämmiga i sina uppgifter om att den storskaliga vattenkraften är en mycket lönande affär.
– Att det blir en minskad vinst för Vattenfall om de tvingas bygga fiskvandringsvägar är ju uppenbart. Men eftersom elpriset styrs av utbud och efterfrågan, så undrar jag hur DI kommit fram till att dessa kommer orsaka en prishöjning? säger Christer Borg.
DI borde värna alla näringar
Det skulle också vara intressant att höra vad DI anser om det faktum att statliga Vattenfall i snart hundra år har haft rätt att stänga av vattnet för alla andra näringar längs våra svenska älvar, menar Christer Borg och hänvisar till programmet Uppdrag Granskning där man förra veckan redovisade siffror som Nutek låtit ta fram.
Siffrorna visar ett en svensk laxfisketurism skulle kunna generera runt en miljard och skapa cirka tusen arbetstillfällen.
– Vore det inte på sin plats att Dagens Industri reflekterar lite över vad ”vattenspillet” till förmån för den biologiska mångfalden också skulle kunna göra för samhällsekonomisk nytta i den svenska turistindustrin? undrar Christer Borg.
Morgan Fihn
Läs artikeln i DI här.
Se uppdrag granskning här.