Mikael Frödin vid tillfället då han filmade laxodlingarna, vilket han blev dömd för.

Frödin om Argentinas laxförbud: ”Var finns modiga norska politiker?”

Publicerad

Argentina har vägrat att exploatera sin kust med laxodlingar. I somras satte dessutom landet ned foten genom att helt enkelt förbjuda laxindustrin från att etablera sig där. Frågan är om laxkämpen Mikael Frödin tror att detta kan få fler länder att haka på?

Argentina har hyllats av miljövänner för sin hållning gentemot laxindustrin, och nyheten att provinsen Tierra del Fuego skrivit under en unik lag som förbjuder laxindustrin från att etablera sig i landet välkomnas av många aktörer.
Det hela skedde i samband med att ett företag skickade in ansökan om att etablera ett vattenbruk i provinsen. I stället för att bevilja ansökan så svarade lagstiftarna med att förbjuda verksamheten, och eftersom detta är den enda plats som laxodling skulle vara möjligt i Argentina, så gäller förbudet i praktiken hela landet.
– Det är glädjande att det finns politiker som vågar ta obekväma beslut för att rädda våra ekosystem. I det här fallet är Argentinas beslut att förbjuda laxodlingen i öppna kassar mycket viktigt och en signal till resten av världen att något måste göras, och det nu, säger Mikael Frödin.

”Skrämmande utveckling”
Han har själv dömts för att ha brutit sig in i en norsk laxodling, i samband med inspelningarna av filmen Artifishal, som beskriver hur industrin påverkar både miljön och de vilda laxstammarna.
– Laxodlingsnäringen är det största hotet mot våra stammar av vild lax – vi som fiskar vet det och den samlade forskarkåren är helt överens. De tre största hoten mot vår vilda lax är laxlus, genetisk förorening och spridandet av sjukdomar. Personligen tror jag nog att vi också måste lägga till det förödande trålfisket efter foderfisk. Haven dammsugs på all fisk för att nå det ökande behovet av mat till världens laxodlingar. Det är en skrämmande utveckling, säger Mikael vidare.

Han efterlyser fler makthavare som törs sätta stopp.
– Var finns modiga norska politiker? Vem av de folkvalda i Storbritannien vill ta fighten? I spåren av kollapsade ekosystem är avsaknaden av långsiktigt ansvar saknat.

Mikael tror att Artifishal och den mediastorm som drogs upp av hans rättegång har bidragit till en större medvetenhet kring problematiken.
– På många håll satsas nu stora resurser på att styra näringen in i slutna system och upp på land. Här har definitivt Artifishal varit en pådrivande faktor. Har jag kunnat bidra till att skynda på processen är det naturligtvis något som gläder mig, men kampen är långt ifrån vunnen. Som laxfiskare måste vi stå på barrikaderna och slåss för den spillra vildlax som finns kvar annars är vi den sista generationen som kunnat fiska vild atlantlax, konstaterar Mikael Frödin.