Förslag mot olagligt fiske antogs av EU-parlamentet

Publicerad

EU-parlamentet ställde sig i dag bakom kraftfulla åtgärder mot olagligt fiske, efter ett initiativ av Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.
– EU är världens största importör av fisk och vi har ett särskilt ansvar för att fisk fångas på ett hållbart sätt världen över, säger Isabella Lövin.
Minst 15 procent av världens fångster kommer från fartyg som bryter mot regler om vilken fisk som får fångas. Det olagliga fisket hotar ekosystem och tillgången på mat i fattiga länder.
– Att parlamentet ställer sig bakom mitt betänkande med kraftig majoritet sänder en mycket stark signal till EU-kommissionen och medlemsländerna att det är dags att ta ordentliga krafttag mot det egna tjuvfisket och att ta internationella initiativ, säger Isabella Lövin.
EU-parlamentet betonar att Interpol och FN måste göra olagligt fiske till en prioritet så att man kan spåra och straffa dem som begår brott på världshaven.
– EU införde nyligen importregler som ska stoppa olaglig fisk här, men för att fisken inte ska gå till andra länder istället måste EU arbeta tillsammans med de andra stora importmarknaderna USA och Japan för att skapa gemensamma importkriterier med krav på spårbarhet och fångstdokument, säger Isabella Lövin.
Betänkandet som i dag antogs i plenum är skrivet av Isabella Lövin och är ett s.k. initiativbetänkande, vilket innebär att EU-parlamentet uppmanar EU-kommissionen att lägga ett lagförslag på området.
Här kan du se Isabella Lövins tal i debatten.
Vill du läsa hela betänkandet? Klicka här.
Missa heller inte vår avdelning Engagera Dig.
Morgan Fihn