En förarlös "Autonaut" samlar information om livet under ytan med hjälp av vågkraft och avancerade ekolod. Foto: Jonas Hentati-Sundberg / SLU

Forskare letar fisk med drönare

Publicerad

Kan förarlösa ytfarkoster underlätta uppskattningen av hur mycket fisk det finns i våra hav – och på så sätt bidra till en hållbar förvaltning? Det undersöks nu i en internationell studie som leds av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet.

Att få tillförlitlig och aktuell information om mängden fisk i våra hav är centralt för en hållbar förvaltning. Men datainsamling är kostsam och nu hoppas forskare att förarlösa farkoster – så kallade drönare – ska kunna utföra undersökningar och sända information i realtid. I ett treårigt projekt ska forskare och innovatörer från Sverige, Norge, Danmark, Island och Åland testa och utveckla nya tekniker.

”Vi vill integrera miljövänlig drönarteknologi med den senaste generationens vetenskapliga ekolod”

– Vi vill integrera miljövänlig drönarteknologi med den senaste generationens vetenskapliga ekolod och utveckla ett helhetskoncept för marin autonom datainsamling. Vårt långsiktiga mål är både att öka vår förståelse för de marina ekosystemen och att förbättra underlaget för förvaltningen av de marina naturresurserna, säger projektledaren Jonas Hentati-Sundberg från SLU Aqua.

Drönarna ska kunna ta sig fram för ”egen maskin” under långa perioder. Vind eller vågkraft ger en tyst och miljövänlig framdrift. Solpaneler försörjer elektroniken ombord. Foto: Jonas Hentati-Sundberg / SLU

Testkörningar runt Stora Karlsö, som utförts av SLU Aqua och Stockholms universitet, tyder på att tekniken är mycket lämplig för datainsamling i marina ekosystem.

Projektet pågår fram till 2020 och finansieras av Nordiska ministerrådet.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman