Forskare går på djupet – lyssnar på öringbäckar
Går det att lyssna på en öringförande bäck för att avgöra hur den mår? Jodå, är svaret. Umeåforskare har utvecklat en ny metod som använder sig av ljudinspelningar.
Det är Umeå Universitet som publicerar berättelsen om en forskningsmetod som verkligen går på djupet, och som kan ge svar på hur det lokala ekosystemet mår.
I vattendrag är många organismer, inte minst fisk, beroende av att syrgas kan ta sig in i vattnet. Samtidigt släpper många vattendrag växthusgaser till atmosfären, oftast en produkt av nedbrytning av organiskt material. För att bättre kunna förstå och kvantifiera dessa processer är det viktig att kunna mäta hur snabbt gaser byts ut mellan vatten och atmosfären. Umeåforskare har utvecklat en ny metod som använder sig av ljudinspelningar för att uppskatta hur snabbt gaser släpps in eller ut i bäckar, skriver Umeå Universitet på sin hemsida.
Den nya akustiska metoden har utvecklats genom labb- och fältförsök i skogsbäckar i Västerbottens inland.
– Å ena sidan öppnar den akustiska metoden nya möjligheter, till exempel kontinuerliga gasutbytesmätningar och en bättre förståelse av gasutbytesprocessen. Men det finns också utmaningar som vi behöver fortsätta jobba med. Tänk bara på en mygg som surrar förbi mikrofonen, säger Marcus Klaus, som är postdoktor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet.
Läs mer denna forskning på Umeå Universitets hemsida.
Läs om fler positiva nyheter från Västerbotten: