Fiskevård i Kalmar län ger resultat
Runt om i Sverige sker åtgärder av olika slag i rinnande vatten, så även i Kalmar län. Under senaste tiden har flera åtgärder gjorts som gett positiva effekter i några av länets vattendrag.
Ett exempel är vackra Hagbyån, söder om Kalmar, som rinner från Emmaboda kommun till Hagby vid Kalmarsund. Här byggdes sommaren 2015 en fisk- och faunapassage förbi en damm genom ett samarbete mellan Hushållningssällskapet, markägare, gräventreprenörer och finansierades via Länsstyrelsen i Kalmar län. Omlöpet, som håller en lutning av två procent, hjälper bland annat öring, mört, id och ål att vandra upp- och nedströms i vattendraget. Provfisken som nyligen gjorts visar goda resultat av åtgärden i ån.
– Vid elfiske på sträckor över omlöpet i september i år så noterade vi gott om öring på flera sträckor. Ett tydligt tecken på att omlöpet fungerar, säger Carl-Johan Månsson, Fiskerikonsulent vid Hushållningssällskapet och stor drivkraft.
Under våren 2015 var Carl-Johan delaktig i att bilda ett fiskevårdsområde för Hagbyån, tack vare de goda resultatet.
– Känns positivt att Hagbyån, denna fina resurs, nu utvecklas till förmån för vattenägare, fiskare och alla de arter som lever där. Vi har tagit fram en fiskevårdsplan i samband med att Nedre Hagbyåns FVO bildades. På så vis får en långsiktig plan för vattnet.
Potential i berömda Emån
Fler positiva vindar blåser i Kalmar län. Några mil norr ut har Emåns mellandel senaste åren hämtat sig efter en period med försurning. Här pågår nu framtagning av en fiskevårdsplan inom Emåns Fiskevårdsområdesförening, som ska vara klar i början av 2017 och där vattenägarna är delaktiga i arbetet.
– Här genomför vi provfisken med nät i djupare delar, elfisken på strömmande sträckor samt musselinventeringar. Flera spännande fynd är gjorda mellan Ryningsnäs i söder upp till Klövdala i norr och på en sträcka hittades gott om öring, berättar Carl-Johan och förklarar vidare att sträckan har repat sig under en 30-årsperiod.
Upptäckten av öring och dessutom fynd av flera olika ovanliga musselarter, bland annat den rödlistade målarmusslan, visar att Emån mår ganska bra. Peter Lundin, ordförande i Emåns FVO , anser att potentialen i denna del av Emån med sin goda artrikedom är väldigt stor.
– Det tror jag kan bli en riktig tillgång för hela trakten. Kan vi bara nå ut med budskapet på kontinenten, till Tyskland och Holland, om att här är ett bra fiske så kan det bli riktigt stort. Det här provfisket blir dessutom en grund till den nya fiskevårdsplan som ska vara klar efter årsskiftet. Som sedan ska mynna ut i en åtgärdsplan, som ska visa vad föreningarna ska satsa på, vilka fiskekortspriser som ska gälla och om öringsbeståndet ska ökas bland mycket annat, säger Peter Lundin till Vimmerby Tidning.
Mer sten i Snärjebäcken
Snärjebäcken, som mynnar i Kalmarsund i Norra dragsviken två mil norr om Kalmar, är ett annat vattendrag som nyligen fått åtgärder. Under augusti har Sportfiskarna tillsammans med Hushållningssällskapet placerat ut 25 ton lekgrus och 30 ton större sten nedströms Rockneby och vid Hultsby.
– Öringens lek- och uppväxtplatser har därmed förbättrats avsevärt samtidigt som nya ståndplatser har skapats och beståndet har nu möjlighet att öka. Åtgärderna gynnar även all biologisk mångfald i vattendraget, säger Olof Engstedt, Sportfiskarnas projektledare i Kalmar.
Anders Holm