Fiskeavtal mellan EU och Norge klart

Publicerad

EU och Norge har nu enas om fiskemöjligheter och förvaltningsåtgärder för 2014 i Nordsjön och Skagerrak. Dessutom undertecknades vid samma tillfälle ett femårigt makrillavtal mellan EU, Norge och Färöarna. Normalt sett brukar avtal mellan EU och Norge slutas i december och gälla från den 1 januari påföljande år.
Avsaknad av avtal under de första månaderna av 2014 har inneburit att fiskare från EU respektive Norge inte haft tillträde till respektive lands vatten och inte heller till vissa fiskemöjligheter som görs tillgängliga i ett utbyte av kvoter under avtalet, bland annat torsk i Barents Hav.
– Detta har inneburit stora konsekvenser för traditionellt fiske i flera av EU:s medlemsstater. Tack vare att man nu har ett avtal får parterna tillträde till varandras vatten, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
För makrill i Nordostatlanten har parterna sedan 2009 försökt sluta ett avtal mellan berörda kuststater. Nu når man ett trepartsavtal men med möjlighet för Island (den fjärde kuststaten) att ansluta sig till avtalet.
Eftersom det saknats en gemensam förvaltning för beståndet har parterna de senaste åren satt egna kvoter för sitt fiske. Dessa kvoter har totalt sett vida överskridit de vetenskapliga råden från Internationella havsforskningsrådet, ICES.

Gårdagens beslut om ett nytt EU-Norgeavtal innebär att fiskekvoterna för 2014 är klara. Kvoter fastställdes i enlighet med etablerade förvaltningsplaner och grundade på vetenskaplig rådgivning från ICES. Här är några exempel på kvoter för 2014:
– Kvoten för torsk i Nordsjön och Skagerrak höjdes med fem procent mot bakgrund av rådgivning från ICES.
– För kolja och gråsej i Nordsjön, Skagerrak och, Kattegatt sänktes kvoten med 15 procent i enlighet med förvaltningsplaner (EU-Norge).
– För rödspotta ökades kvoten med 15 procent i linje med förvaltningsplan. För rödspotta i Skagerrak infördes en förvaltningsstrategi i enlighet med ICES rådgivning.
– För räka i Skagerrak/Kattegatt är kvoten oförändrad för 2014. EU och Norge kommer under året att påbörja arbete för att utveckla en förvaltningsplan.
– För sill i Skagerrak och Kattegatt sänktes kvoten med 15 procent och man enades om att fortsätta arbetet med en förvaltningsmodell.

Dessutom inrättades en arbetsgrupp som kommer att hantera ett antal frågor när det gäller Skagerrak. Bland annat kommer gruppen diskutera hur gränsöverskridande fiske i Skagerrak ska hanteras under parternas olika förvaltningsregimer.
De nya bestämmelserna gäller från och med i dag, 14 mars.
Här kan du läsa HaV:s ändring i föreskrifter
Här kan du läsa mer om fångstbegränsningarna
Länk till EU-kommissionens pressmeddelande