Fiskbristen: Odlad regnbåge behövs för att skona vild fisk
Det råder brist på regnbåge och röding att plantera ut i fiskevatten. Detta kan i förlängningen vara ett hot mot vilda fiskbestånd, åtminstone lokalt. Det poängterar flera aktörer som Fiskejournalen pratat med.
I flera artiklar har Fiskejournalen rapporterat om bristen på utsättningsfisk, vilket främst gäller i mellersta delarna av Sverige. Detta kan få konsekvenser för vatten med vild fisk.
– Intresset för att fiska har ökat enormt, och om vi inte får tag på fisk så tror jag att många åker till vatten med vilda bestånd i stället, som kanske inte tål det trycket, säger Thom Blomquist som är ordförande i Sala Fiskevårdsförening.
Han får medhåll av Ronnie Hermansson, som är Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen i Västmanlands län.
– Om put&take bedrivs i rätt vatten så är det definitivt en viktig parameter för att tillfredsställa fiskeintresset i landet och då även avlasta naturvatten. Inte minst ger dessa vatten många möjlighet att bedriva fiske. Skulle man enbart fiska efter vild fisk så skulle många sådana fisken behöva kvoteras eller regleras med höga priser för att hålla fisketrycket nere, säger han till Fiskejournalen.
Inte bara att plantera ut
Däremot är ekvationen inte så enkel alla gånger, menar han. Utsättning av fisk kan drabba redan existerande fiskbestånd.
– Ett problem blir när put&take bedrivs i vatten där det finns naturliga bestånd av fisk man vill avlasta från hårt fisketryck. I så fall är risken den motsatta, det vill säga att fisketrycket ökar på känsliga och skyddsvärda bestånd. Sådana exempel kan vara att man i vatten med ursprungliga stammar av öring sätter ut put&take-fisk och att fisketrycket då ökar i dessa vatten då många vill dit och fiska.
Ronnie Hermansson ser även fler anledningar till att det saknas utsättningsfisk just nu, som inte bara handlar om ökad efterfrågan. Fiskejournalen återkommer kring det senare i veckan.
Här kan du läsa om vår tidigare rapportering om fiskbristen i Sverige.