Varje minut dumpas en lastbil fylld av plastavfall i haven, vilket motsvarar 8 miljoner ton plast per år. Foto: WWF

Ett kreditkort i veckan – så mycket mikroplast får du i dig

Publicerad

Fisk och skaldjur är oftast nyttigt – absolut. Men enligt nya studier får vi i snitt i oss 2 000 mikroplastpartiklar per vecka via livsmedel och vatten, vilket motsvarar ett kreditkort på 5 gram.

En omfattande sammanställning från University of Newcastle som gjorts på uppdrag av WWF, visar på siffor som inte kan påstås vara främjande för aptiten. Det handlar om att vi under en månad får i oss ungefär 21 gram eller drygt 250 gram mikroplaster per år. Alltså motsvarande ett kreditkort i veckan.

Dricksvatten är en av de största källorna, men vi får även i oss plast genom livsmedel som exempelvis salt, öl och skaldjur.

– Forskarnas analys är en skarp signal till världens regeringar att agera för att stoppa plastföroreningarna. Plast är ett problem som förorenar hav och vatten och nu finns det också i människokroppen, genom vattnet vi dricker, maten vi äter och luften vi andas. Vi står inför en plastkris som riskerar att få stora miljö- och hälsomässiga effekter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Förutom hälsoaspekterna så beräknas plastföroreningar varje år kosta 74 miljarder kronor i form av förlorade inkomster för fiskerinäringen, handel och turism.

Plast i haven beräknas nå 300 miljoner ton år 2030, vilket motsvarar nästan 26 000 halvlitersflaskor för varje kvadratkilometer hav. Cirka 20 procent av den globala plasten samlas in för återvinning – medan genomsnittssiffran för Europa är cirka 30 procent, enligt WWF.

Läs mer om nedskräpning i Fiskejournalen:

Potentiellt svenskt rekord i cykelfiske: 50 stycken i Svartån