Dystert för torskbestånden – mer hoppfullt för andra arter

Publicerad

Internationella havsforskningsrådet rekommenderar sänkta fångstkvoter för torsk och skarpsill i Östersjön under 2014. Däremot anser man att laxfisket kan ökas något. Beslut fattas av EU:s ministerråd senare i år.
Internationella havsforskningsrådet (Ices) rådgivande kommitté har nu meddelat sina råd för hållbara fiskekvoter i Östersjön under 2014. Havsforskarna menar att fisket på torsk i västra Östersjön är mer omfattande än vad som är långsiktigt hållbart och att det därför bör begränsas ytterligare. Torsken i östra Östersjön (öster om Bornholm) visar på en positiv trend, men från en betydligt lägre nivå än vad man tidigare trott.
– Det finns dock stora osäkerheter i årets beståndsuppskattning, menar Joakim Hjelm från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), en av de havsforskare som deltagit i uppskattningen av storleken på det östra torskbeståndet.
Andra fiskbestånd i Östersjön är stabila eller visar på en positiv utveckling. Här kan nämnas sill i centrala Östersjön, men även strömming i Bottenhavet och Bottenviken. Fisketrycket på skarpsill är dock för högt och därför bör detta fiske minskas något till nästa år. Ices föreslår också en höjd fångstkvot för lax i Östersjön, och rådet är 78 000 laxar för 2014.

Om Ices:
Råden från Ices är årligen återkommande och är ett centralt underlag för de beslut om fiskekvoter som EU:s ministerråd fattar i slutet av året. Experter från SLU:s institution för akvatiska resurser deltar i detta arbete på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Forskarnas råd gäller i första hand torsk, skarpsill, sill/strömming, rödspotta, piggvar, slätvar, skrubba och lax. Ices råd presenteras i sin helhet på Ices hemsida, www.ices.dk, under rubriken ”Advice”.