Det blir allt mörkare för torsken i Kattegatt.

De feta torskarna som är Östersjöns tunga hopp

Publicerad Senast uppdaterad

De kommande åren ska det sättas ut miljoner torsklarver i Östersjön, med förhoppningen att det ska hjälpa det hotade beståndet. Samtidigt kommer det hoppfulla signaler från Ålands hav, där torsken verkar må bra och växer sig stor.

Forskare och andra fiskvänner försöker lösa ekvationerna för att rädda torskbeståndet i Östersjön, som är mindre än någonsin. Fiskarna är dessutom små och ofta angripna av parasiter.
Finns det då något hopp för havet? Nja, kanske trots allt. Förutom att yrkesfisket efter torsk i östra Östersjön har stoppats så tas det initiativ för att stärka bestånden.

Dels så pågår projektet på Gotland, där det ska produceras och sättas ut miljontals torsklarver i havet, med förhoppningen att de ska utvecklas till lekmogna individer. Här kan du läsa mer om det i Fiskejournalen.

Dels så handlar det också om att skydda de områden som faktiskt har förhållandevis friska bestånd.
Nu kommer det rapporter från Ålands hav, där torsken verkar må bra och växer sig stor. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har varit där och provfiskat torsk, med framgång. Forskarna kommer nu att utreda den trenden, och kolla vad som krävs för att inte den utvecklingen ska rubbas åt fel håll.
– Nu finns det vissa tecken på att vi kan ha ett separat delbestånd. Skulle det vara så behöver vi ha lokala regler för fisket i Ålands hav, säger forskaren Ulf Bergström till SVT.
Här kan du se ett inslag i SVT om torskarna i Ålands hav.