Frågan är hur bränslepriserna påverkar fisketurism och annan besöksnäring? Foto: Anders Lundin

Bränslepriserna kan påverka fisketurismen – ligg steget före i planeringen!

Publicerad Senast uppdaterad

Redan under pandemin så blev det allt vanligare att folk semestrade hemma, så kallad hemester. Utvecklingen i Ukraina, med skenande bränslepriser som en följd, kan få stora effekter på fisketurismen och den övriga besöksnäringen.

Om du redan bor nära ett fantastiskt fiskevatten så är det bara att gratulera. Många måste dock ta bilen till en fiskedestination, vilket kostar betydligt mer än för bara ett år sedan om du kör med fossila drivmedel, efter att priset på diesel och bensin rusat i höjden.

Karin Gydemo Granlöf uppmanar destinationer att planera logistiken utifrån de nya bränslepriserna. Foto: Privat

Frågan är inte bara hur detta påverkar vardagsfisket, utan även kommande semestersäsong, om priserna ligger kvar på dessa nivåer? Kommer folk att stanna hemma nu?
– Den enkla spaningen går i följande riktningar: Destinationer i exempelvis Härjedalen där nästan alla kommer i bil, på grund av avsaknad av andra transportmedel, riskerar tappa. Å andra sidan så öppnar det upp för exempelvis fler tågavgångar dit den möjligheten finns, exempelvis Åre. Vi ser redan fler avgångar till bland annat Åre.
Det säger Karin Gydemo Granlöf, entreprenör med mångårigt förflutet på Jämtland/Härjedalen turism och som numer driver bolaget Future Fridays. Hon har bland annat stöttat flera kommuner med turismstrategier.
När Fiskejournalen får kontakt med henne så är hon i Tänndalen, där hon färdas med elbil.
– Det är en aningen frustrerande situation att bo i Jämtland/Härjedalen med elbil, men däremot är exempelvis Ramundberget väl framme i den omställningen, om man exempelvis jämför med mängden laddare i Åre och Vemdalen. Förra veckan var jag i Sälen i samband med Vasaloppet, och där var det huggsexa på laddare som funkade varierande bra, säger Karin Gydemo Granlöf.

Ligg steget före
När det kommer till semester så brukar folk vara beredda att lägga en stor summa på det, och i många fall kanske inte höga bränslepriser är något hinder, men Karin tror ändå att exempelvis fiskedestinationer kan tjäna på att ligga steget före.
– För fisketurismen specifikt så behövs nog kombo-lösningar med tillgång till bil/transport på destination utvecklas, så man kan åka tåg/buss dit då fisket inte sker vid tåg/busstationen. Copperhill i Åre lånar exempelvis ut elbil till sina kunder, men det är såklart inte alla som har den möjligheten. Men däremot ett upplägg med bilpool på destination för gäst kan vara relevant, då enkla transferlösningar verkar vara svårt att lösa av olika anledningar, konstaterar hon.,

Ett annat tips, för er som färdas med el-bil, är att kolla upp vilka laddmöjligheter som finns inom ert tänkta resmål.
Det kanske bästa tipset av alla är förstås att hitta likasinnade kamrater som kan dela på kostnaderna.