Föroreningen av Mörrumsån tillåts att fortsätta. Det återstår att se hur länge naturen kan stå emot. Foto: Mattias Holmquist

Beslut: Utsläpp av soptippsvatten tillåts i Mörrumsån

Publicerad Senast uppdaterad

I många år har Mörrumsån tillförts förorenat lakvatten från en närliggande avfallsstation. I samband med att Mörrums reningsverk snart läggs ner fanns hoppet om en hållbar lösning. Det hoppet släcks nu. Mark- och miljödomstolen ger Västblekinge Miljö AB tillåtelse att släppa ut sitt vatten direkt i ån.

Vi har tidigare skrivit om den dispens som lett till att förorenat lakvattnet tillförts Mörrumsån via Mörrums reningsverk. Den lösningen har kritiserats hårt eftersom reningsverket är gammalt och saknar kapacitet att avskilja tungmetaller. Nu ska reningsverket läggas ner och många hoppades att vattnet istället kunde ledas till det modernare reningsverket på Sternö. Så blir det inte. Till följd av Mark- och miljödomstolens beslut kommer vattnet istället behandlas lokalt innan avledning direkt till Mörrumsån. Beslutet väcker stor besvikelse.

”Detta är helt vansinnigt!”

– Detta är helt vansinnigt, konstaterar Ola Söderdahl, chef för Kronolaxfisket i Mörrum, som också tycker att miljökonsekvensutredningen är slarvigt utförd och är kritisk till beräkningen av utspädningseffekter.
– De åren då det är lite vatten i ån blir koncentrationen av föroreningar högre. Och Mörrumsån behöver verkligen inte fler riskfaktorer, säger han.

Domslutet förutsätter alltså att avfallsstationen lokalt behandlar det förorenade vattnet innan utsläpp. En ringa tröst för många, och Susanna Strandberg, VD för Västblekinge Miljö AB, överraskas inte av att domen väcker starka känslor.
– I samband med frånkopplingen från reningsverket skall ytterligare reningsfilter byggas på anläggningen som ytterligare miljöförstärkande kompensation för reningsverkets behandling, säger hon.

Läs mer i Blekinge Läns Tidning här.

Läs Mark- och miljödomstolens beslut här.

Hans Hällman