Beslut om skärpta regler ska ge fler vilda laxar
Pressmeddelande:Yrkesfiskare och fritidsfiskare ska i större utsträckning fånga odlad lax i Östersjön för att öka skyddet av den vilda laxen. Havs- och vattenmyndighetens beslut innebär att den av EU beslutade kvoten för yrkesfisket fördelas så att fisket i högre grad sker på odlad lax. För fritidsfisket innebär beslutet att fisket med fasta redskap i Bottenviken får starta senare och att trollingfiskare i Östersjön enbart får fånga odlade laxar som märkts genom att fettfenan tagits bort.
Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat om regleringen inför årets säsong av laxfiske med fasta redskap i Östersjön. Förslaget har varit ute på remiss och de nya reglerna för yrkesfiske och fritidsfiske med fasta redskap börjar gälla den 1 juni. Myndigheten har sedan tidigare beslutat att från och med i år, förbjuda fiske med drivlina och krok. Därmed kommer yrkesfisket efter lax främst att bedrivas med fasta redskap, så kallade laxfällor.
Yrkesfiskets laxkvot i Östersjön 2013 är genom EU:s beslut 30 465 laxar, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med 2012. Den fördelas av HaV mellan Bottenviken och övriga kustområden samt inom Bottenviken så att andelen odlad lax bedöms öka väsentligt. En målsättning med fördelningen är att fisket i högre grad ska fånga odlad lax utanför de älvar som byggts ut med vattenkraftverk och där odlade laxungar sätts ut. Därmed minskar också fångsten av vild lax. Yrkesfisket startdatum för fiske med fasta fällor blir samma som tidigare år, dvs 19 juni för Bottenviken.
– Den viktigaste frågan i år är att öka andelen odlad lax i fångsten. För det svenska yrkesfiskets kvot är målsättningen att mer än hälften av fångsten ska bestå av odlad lax. Genom att kvoten i första hand nyttjas för fångst av odlad lax minskas fångsten av vild lax. De ändrade reglerna stärker på detta sätt skyddet för den vilda laxen, säger Martin Rydgren, utredare vid HaV.
Det bedrivs också ett fritidsfiske längs kusten med fasta redskap, så kallade laxfällor. Fångsten från fritidsfisket får inte säljas. Eftersom detta fiske inte omfattas av någon kvot eller rapporteringsplikt får det regleras på annat sätt än yrkesfisket. Eftersom den vilda laxen startar återvandringen upp i sina hemälvar tidigare än den odlade laxen är det möjligt att genom en senarelagd fiskestart öka skyddet för den vilda laxen. HaV har därför beslutat att fritidsfisket med fasta redskap i Bottenviken får starta den 1 juli.
– Eftersom den vilda laxen vandrar tillbaka till sina älvar tidigare än den odlade laxen, bedömer vi att fångsten av vild lax minskar när vi senarelägger startdatumet, säger Martin Rydgren, utredare vid HaV.
Ett annat fritidsfiske av betydande omfattning är trollingfiske i Östersjön. Här sker fisket i områden där lax från bestånd av vild och odlad lax från Östersjöns älvar växer upp. Eftersom all odlad svensk lax som sätts ut ska märkas genom att fettfenan tas bort är det möjligt att när den fångas skilja denna odlade lax från annan lax. HaV har för att öka skyddet för den vilda laxen därför beslutat att lax med fettfenan intakt som fångas vid dörj-, utter och trollingfiske omedelbart ska släppas tillbaks i vattnet. Denna regel träder i kraft den 1 augusti.
– Genom beslutet att endast tillåta fångst av odlad fettfeneklippt lax i trollingfisket ökar skyddet av den vilda laxen i fisket i Östersjön säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.
Bestånden av vild lax är svaga i flera av Sveriges älvar. Internationella havsforskningsrådet, ICES, varnar för en försämring av flera bestånd under kommande år. Havs och vattenmyndigheten kommer under 2013 att fortsätta översynen av laxfisket i Östersjön i syfte att öka skyddet av svaga bestånd av vild lax.
– Den fortsatta översynen av laxfisket kommer främst att handla om behovet av en reglering av fisket nära älvmynningar och i älvar med svaga bestånd av vild lax säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.
Läs mer på www.havochvatten.se