Rödingproffset BertEric Carlsson. Foto: Privat

BertErics pimpelspön blev en ren publiksuccé

Publicerat

Vi börjar visserligen närma oss slutet på pimpelsäsongen, men Fiskejournalen vill ändå uppmärksamma en av landets kreativa spöbyggare. BertEric ”Calle” Carlssons egengjorda pimpelspön gör nämligen publiksuccé.

Alla spön ska vara unika.

Fiskejournalens läsare gillar när vi berättar om innovatörer och deras hantverk, exempelvis knivslöjdare, betesbyggare eller spöbyggare. När BertEric Carlsson från Östersund nyligen visade upp sina handgjorda pimpelspön på sociala medier så blev det stor och jublande respons. Många blev imponerade av hans spön, som är tillverkade av renhorn, masurbjörk och kork, med tillhörande rulle och klingor.
– Jag har levererat spön från Abisko i norr till Katrineholm i söder, säger ”Calle” när Fiskejournalen ringer.

Då sitter han faktiskt på en sjö i Jämtland och pimplar röding, med det första spöt som han byggde redan för 28 år sedan. Det fungerar uppenbarligen utmärkt fortfarande, eftersom han dragit upp flera fiskar redan vid 10 på förmiddagen.

Spöbyggarkarriären inleddes alltså för 28 år sedan, när han tillbringade mycket tid i en snickarverkstad på skolan där han jobbade. Nu för tiden har han flyttat tillverkningen till sin fritidsstuga i Börön några mil sydost om Östersund.
– Nu är jag pensionär och hinner både snickra och fiska på ett annat sätt. Det blir ungefär tre fiskepass i veckan, och det är uteslutande röding som gäller, berättar ”Calle”.

Det handlar alltså inte om någon affärsverksamhet, utan en hobby som några få lyckligt lottade får ta del av.
– Det är oftast någon ger bort dem som 50-årspresent eller liknande, och många ringer och tackar efteråt. Jag försöker dock göra alla unika, så att varje spö känns speciellt.

Hur mycket tar du för spöna?
– 550 kronor, och det är kanske för billigt. Bara materialet går på runt 250 kronor. Bra masurbjörk är inte så lätt att få tag på, och inte bra kork heller. Renhorn och älghorn brukar jag däremot få tag på gratis, berättar ”Calle” som nu hoppas att han kan inspirera andra att börja tillverka sin egen fiskeutrustning.