Stocka kraftverk, som ägs av Streamgate North AB, måste nu söka tillstånd för att fortsätta sin verksamhet vid Harmångersåns mynning.

Bakslag för kraftverk i Harmångersån

Publicerad Senast uppdaterad

Vade kraftverk och Stocka kraftverk måste söka nya tillstånd för fortsatt verksamhet i Harmångersån. Det har Länsstyrelsen beslutat efter att ha granskat de båda kraftverkens nuvarande tillstånd.

Harmångersån rinner genom Nordanstigs kommun och mynnar ut i havet vid Stocka och Strömsbruk. Efter att kommunen fått information om eventuella oklarheter rörande kraftverkens tillstånd begärde de att Länsstyrelsen skulle utreda situationen. Länsstyrelsen har nu undersökt kraftverkens insända handlingar och beslutat att båda måste söka nya tillstånd för fortsatt verksamhet. Beslutet har väckt glädje på många håll liksom hopp om förbättrade förhållanden för hela vattensystemet.
– Ån som är vårt största vattendrag är väldigt artrik och hyser bland annat flodpärlmussla och stationär öring, harr, gädda, abborre, havsöring, med flera arter och det förekommer även lax längst ner i ån. Stocka kraftverk är det nedersta kraftverket och fria vandringsvägar här skulle få stor betydelse för hela vattensystemet, berättar Johan Andreasson, Fiskevårdssamordnare för Hudiksvalls och Nordanstigs kommun i en intervju med Sportfiskarna.

”Stocka kraftverk är det nedersta kraftverket och fria vandringsvägar här skulle få stor betydelse för hela vattensystemet”

Att kraftverksägarna nu måste söka nya tillstånd innebär också att krav kan ställas på att verksamheten miljöanpassas, något som Christer Borg på Älvräddarna anser fullt rimligt.
– Självklart ska alla kraftverk ha tillstånd för sina verksamheter, dels för att Länsstyrelsen ska kunna sköta tillsynen, dels för att vi behöver miljöanpassa vattenkraften vilket sker med automatik vid en prövning, säger han med eftertryck.

Vill du veta mer om Älvräddarna? De medverkar på Sportfiskemässan den 17-19 mars och berättar då gärna om sin verksamhet.

Läs mer om kraftverken i Harmångersån i Sportfiskarnas notis här.

Hans Hällman