”Återställ Åbyälven – riv ut Hednäs”

Publicerad Senast uppdaterad

Östersjölaxälvar i Samverkan och Älvräddarna är överens om att den bästa åtgärden för Åbyälven, sett ur ett brett samhälls- och miljöperspektiv, är en total återställning. Det innebär utrivning av Hednäs kraftverk och det är nu upp till ägarna, Skellefteå kommun, att visa modet att besluta om detta.
Skellefteå Kraft har tagit ett vällovligt initiativ när de nu startar upp en process för att förbättra fiskvandringen vid Hednäs kraftverk i Åbyälven. Nuvarande fiskväg fungerar inte bra och detta uppmärksammades bland annat i SVT:s Uppdrag Granskning i december 2012.
Men Östersjölaxälvar i Samverkan och Älvräddarna vill gå ett steg längre och menar att en utrivning är totalt sett den bästa åtgärden.
– Kraftverket tillhör de allra minsta och ger bara 0,2 procent av Skellefteå Krafts samlade vattenkraftsproduktion från totalt trettio anläggningar. Det är inte heller användbart att reglera elnätet med och produktionen kan enkelt ersättas med annan och ur miljösynpunkt bättre förnybar energi, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
De båda föreningarna anser att Skellefteå kommun, som äger Skellefteå Kraft AB har ett samhällsansvar som är bredare än bara vinstintresset från Hednäs energiproduktion. En återställd Åbyälv, med Hednäs kraftverk borttaget, skulle ge förutsättning för tusentals uppvandrande laxar och därmed potential till turismintäkter.
– Åbyälven skulle kunna ge minst lika stora intäkter från sportfisketurism som Mörrumsån. Där är ekonomin från fiskekorten lika stor som intäkterna från Hednäs kraftverks energiproduktion. Tar vi med synergieffekter av boende, handel och guidning kan en återställd Åbyälv ge tio gånger mer pengar till lokalsamhället än kraftverksproduktionen, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i Samverkan.
De båda föreningarna menar också att en fungerande fiskväg kan komma att kosta flera tiotals miljoner. Trots det kan ingen garantera en fullgod funktion, varför utrivning totalt sett är bättre. Åbyälven är utsedd till Natura2000-område och har skydd mot vattenkraftsexploatering i miljöbalken.
Här kan du läsa debattartikeln