Senhöst och vinter är rätt tid för lakfiske. Foto: Anders Forsberg

Äntligen dags för lakfiske!

Publicerad

Vinter betyder laksäsong och många ser fram emot att tampas med denna mytomspunna nattjägare. En som redan hunnit komma igång är Anders Forsberg. Här berättar han om årets framgångsrika premiär och ger lite tips på hur också du kan lyckas.

Anders premiärtur förlades till en å i närheten av mynningen i Bottenviken. Isflak hade redan bildats i det iskalla vattnet och han insåg snabbt att fisket skulle bli krävande. Men eftersom han vet att rätt plats är avgörande för ett lyckat lakfiske så valde han att stanna. Anders använder gärna ett enkelt paternostertackel knutet med water knot, ett 60 grams miljösänke och karpkrokar i storlek 2/0. När det kommer till betet så är svaret en klassiker. – Gärna mört. Och djupfryst går bra om man inte kan få tag på betesfisk vintertid. Mörtbitarna ska gärna vara skurna ur mörtens mage, med tillhörande inälvor. Det verkar fungera bäst, berättar Anders.

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg
Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

När isflak passerar förbi måste förstås fisket vara aktivt. Det innebär att betet rör sig en del, men det oroar inte Anders. – Det svenska lakrekordet togs ju på en Rapala så lite rörelse skadar knappast. Jag fiskar ofta betet långsamt släpandes i botten eller strax ovanför. Det tycks få igång laken, berättar han. Genom att ta in betet aktivt har man dessutom lättare att märka när laken tar betet. – Nappen kommer försiktigt och jag krokar gärna fisken tidigt eftersom jag gärna vill returnera den. Men tidigt mothugg gör att jag samtidigt missar en del hugg, avslutar Anders.

Vi tackar Anders för tipsen och hoppas att många blir sugna på lite lakfiske i vintermörkret.

Hans Hällman