Ålkampanj för fiskhandlare
Ålbeståndet är allvarligt hotat. Nu informerar landets länsstyrelser fiskhandlare som köper ål att de måste ta reda på hur ålen är fiskad. P4 Malmö har gjort ett radioinslag om detta.
Om man inte har ett särskilt tillstånd, råder det fiskeförbud på ål. Men det finns ett illegalt fiske. Detta vill man stoppa och då är det lättare att stoppa försäljningen än att ta tjuvfiskarna på bar gärning,
– Att stoppa det olagliga ålfisket är väldigt svårt, men om man bedriver det i stor omfattning så måste man ju sälja sin ål och blir då mer publik. Då finns det möjlighet för oss att kontrollera att ålen som säljs verkligen är fiskad på ett lagligt sätt av fiskare som har tillstånd, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Skåne.
Äter man ål så äter man något väldigt speciellt. Det är en art som är utrotningshotad.
Kustbevakningen gör varje år beslag av illegal ålfiskeutrustning i svenska vatten. 2014 togs 379 fiskeredskap i beslag, och året därpå 152 stycken.
I augusti startar en informationskampanj i sociala medier där man villl informera fiskhandlare och restaurangbranschen om hur man gör för att vara säker på att ålen är okej fiskad. Varje seriös ålförsäljare ska kunna svara på var ålen är fiskad, och av vem. Det är frågor som man även kan ha i bakhuvudet som privatperson om man tänker äta ål.
– Äter man ål så äter man något väldigt speciellt. Det är en art som är utrotningshotad och då ska man inte skämmas för att fråga om den man äter är fångad inom den förvaltningsramen som vi har för ål. Är den inte lagligt fångad så är det en risk för beståndet att äta sådan ål, säger Johan Wagnström på Länsstyrelsen i Skåne.
Lyssna på P4 Malmöhus isnlag.