50 000 kronor för att restaurera Oreälven
Efter att Fortum fått nej i den infekterade striden om dammresterna vid Stackmora i Oreälven i Dalarna uppstod nätverket Oreälvens Vänner. Deras mål är att samla in pengar för att fortsätta att restaurera Oreälven.
De flesta minns nog Fortums fåfänga försök att lagligförklara dammresterna vid Stackmora i Oreälven. Dammen försvann vid två tillfällen på grund av misskötsel och tjänade ingen funktion. Fortum ville få resterna lagligförklarade i miljödomstolen, men efter ett utslag i mark- och miljööverdomstolen för några år sedan stod det nu klart att resterna senast i år ska vara utrivna och platsen återställd.
I svallvågorna efter dessa dramatiska turer i domstolarna har nu Oreälvens Vänner uppstått. Det är i grunden tre lokala företag som startat en insamling för att hjälpa till med restaureringen av älven. Fredag 21 februari lämnades 50 000 kronor över till kommunalrådet Marie Olsson. Oreälvens Vänner kan ni träffa på Facebook (https://www.facebook.com/orealven?fref=ts) och på Älvräddarnas hemsida kan ni läsa ett pressmeddelande från gruppen kring överlämnandet av insamlade medel till kommunalrådet.
– Det är oerhört roligt att det nu startats en insamling av pengar för restaurering av Oreälven, säger Christer Borg, Älvräddarna. Samtidigt blir jag bekymrad över Orsa Besparingsskogs allmänna inställning till miljö och vattenkraft. De verkar tro att bara det faktum att man bott på en plats i ett antal generationer ger rättigheter som står över både nationell lagstiftning och EU-rätt.
Orsa Besparingsskog, som tidigare köpte minst tre olagliga kraftverk av Fortum, är en grupp som är emot denna restaurering. De ser ett återställande och en restaurering av älven som ett hinder för fortsatt vattenkraftsutbyggnad.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Vill du också att vattenkraften ska anpassa sin verksamhet till moderna miljökrav?
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.