2016: Uselt år för Hertingforsens laxyngel
Sommarens minskade flöde från kraftverket i Hertingforsen torrlade delvis forsen. Oron över att laxen drabbats kan nu bekräftas. Antalet laxyngel har minskat med en fjärdedel jämfört med året innan.
Restaureringen av Hertingforsen i Ätran har beskrivits som en framgångssaga. Efter att forsen i många år varit torrlagd revs kraftverksdammen och en ny fåra gav omedelbart gott resultat. Den genetiskt unika laxen återvände snabbt och 2015 beräknade man att forsen blivit hem åt 14 000 laxyngel. Nu har elfisken bekräftat att sommarens flödesminskning, vilket vi skrivit om tidigare, verkligen haft den allvarliga konsekvens för laxen som befarats. Resultaten visar att antalet laxyngel i forsen minskat med 24 procent jämfört med året innan, vilket är en så stor nedgång att forskare anser att den inte kan bero på andra orsaker än torrläggningen.
– Inte som jag ser det, eftersom det rör sig om en relativt stor förändring. Om förändringen varit mindre än 10 procent hade man kunnat säga att det rört sig om naturliga variationer, säger Erik Degerman, forskare vid Statens lantbruksuniversitet som följer fiskutvecklingen i alla svenska sötvatten.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Älvräddarna ryter till och kräver att de ansvariga ställs till svars. I flera brev har de uppmanat Länsstyrelsen i Halland att polisanmäla Falkenberg Energi, men inget har hänt eftersom Länsstyrelsen sedan länge drivit en intern utredning för att klargöra om något fel begåtts som kan motivera en polisanmälan.
– Det som är problematiskt är att de själva gör en bedömning de inte ska göra. Det är inte länsstyrelsen som ska bedöma om brott begåtts och om någon ska åtalas. Det ska en åklagare göra, konstaterar Sven Björck.
Läs mer om det minskade laxantalet i Hertingforsen här.
Läs mer om Älvräddarnas kritik av Länsstyrelsen här.
Hans Hällman